V Jarovniciach bude sedem poslancov za rómske strany, v Ostrovanoch traja

29.11.2010 Prešov

Jarovnice 29. novembra (TASR) – V 13-člennom zastupiteľstve obce Jarovnice, okres Sabinov, by malo v nasledujúcom volebnom období pôsobiť sedem poslancov, ktorí kandidovali za rómske strany.
Podľa výsledkov komunálnych volieb sa do zastupiteľstva dostali štyria kandidáti Rómskej iniciatívy Slovenska (RIS) a traja zástupcovia Strany rómskej koalície (SRK). Okrem nich získali podporu voličov dvaja nezávislí kandidáti a dvoch bude mať KDH. Po jednom poslaneckom mandáte získali Smer-SD a SDKÚ-DS.
S celkovým počtom 914 platných hlasov vo voľbách starostu zvíťazil Florián Giňa (SRK). Doterajší starosta Marián Kyjovský (nezávislý), ktorý vo funkcii pôsobil od roku 1998, skončil na druhom mieste.
V Jarovniciach žije viac ako 5400 obyvateľov, pričom vyše 4000 býva v rómskej osade. V zoznamoch pre komunálne voľby bolo zapísaných 2665 oprávnených voličov. Volebná účasť predstavuje 66,79 percenta.
Kandidáti Strany rómskej koalície boli zvolení aj do obecného zastupiteľstva v Ostrovanoch, okres Sabinov, kde žije 1808 obyvateľov, z čoho viac ako 1200 býva v rómskej osade. V samosprávnom orgáne však nezískali väčšinu.
Voliči rozhodli, že v deväťčlennom zastupiteľstve budú pôsobiť štyria poslanci za KDH, traja za SRK a po jednom mandáte strany SDKÚ-DS a Smer-SD.
Vo funkcii starostu bude aj v nasledujúcom volebnom období pôsobiť Cyril Revák (SDKÚ-DS). V zoznamoch bolo zapísaných celkom 1062 oprávnených voličov a účasť dosiahla 56,59 percenta.
 

Vyberte región